Houten Urnen

Bij het uitkiezen van een urn om een overleden dierbare te herinneren hebt u de keuze uit veel verschillende materialen. Als u aan het milieu wilt denken of als u het gewoon een mooi materiaal met goede eigenschappen vindt kun u hierbij voor houten urnen kiezen. U hebt hierbij een ruime keuze uit verschillende vormen en afmetingen dus er is altijd wel een urn van hout te vinden die aan uw wensen voldoet.

De mensen die voor houten urnen kiezen doen dit niet allemaal vanuit het oogpunt van het milieu. Het is wel zo dat hout een natuurproduct is die een zeer kleine milieu belasting oplevert. Deze kleine milieu belasting komt omdat als het zover komt de urn volledig zal vergaan en er dus niet over blijft. Ook is het zo dat voor het maken van urnen van hout en weinig energie nodig is in vergelijking tot andere materialen. Een trend die over het algemeen in de industrie is te zien is het gebruik van duurzaam geteeld hout, ook voor het maken van de houten urnen die u bij de urnenwinkel vindt wordt tegenwoordig duurzaam verbouwd hout gebruikt waardoor de impact op het milieu minimaal is. De keuze voor hout wordt over het algemeen ingegeven door de eigenschappen van hout. Hout is een natuurproduct dat van zichzelf niet koud aan voelt, als u hout aan raakt dan zal dit heel snel de lichaamswarmte aannemen en dit zorgt er voor dat hout een warm gevoel geeft. Omdat bomen alle soorten dieren hebben overleefd en daardoor al miljoenen jaren vreedzaam op de aarde te vinden zijn roept een houten urn een gevoel van vrede op en verbondenheid met de natuur, iets wat wij bij leven maar al te vaak uit het oog verliezen.
Houten urnen zijn gemaakt van vele verschillende hout soorten en u zult ze in een aantal vormen aan treffen. Een voorkomende vorm is de traditionele urn vorm, hierbij worden de urnen gemaakt van één stuk hout of juist van meerdere op elkaar gelijmde stukken hout.

De houten urn wordt vervolgens door middel van een draaibank gemaakt waardoor de bekende urn vorm ontstaat. Door de afwerking met lak of door de toepassing van was komt de natuurlijke schoonheid van hout naar voren en zijn de nerven van hout heel goed zichtbaar. Dit is wat urnen van hout de schoonheid geeft die veel mensen doen besluiten om voor hout te kiezen in plaats van een ander materiaal. De traditionele urn vorm die er uit ziet als een vaas is nog steeds veel gekozen maar ook modernere vormen die een plattere urn op leveren worden steeds vaker gekozen.

De modernere vormgeving is ook terug te vinden in houten urnen die uit meerdere stukken hout gemaakt worden. Hierbij zijn veel meer verschillende vormen mogelijk omdat de urnen helemaal met de hand gebouwd worden. Een houten urn kopen die op deze manier gemaakt is geeft u de mogelijkheid om te kiezen uit een keur aan vormen. Enkele voorbeelden hiervan zijn urnen die er uit zien als een kistje of een obelisk, de afwerking van deze urnen zal meestal door middel van lak of was gebeuren waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout wederom geaccentueerd wordt. Een urn van hout kan ook diverse strakke en moderne vierkante of ronde vormen hebben. Deze urnen worden veelal vervaardig van houten plaatmateriaal en worden voorzien van hout fineer. Hout fineer is een dun laagje echt hout dat op een ondergrond van plaatmateriaal wordt aangebracht. Hierdoor lijkt het alsof u een houten urn kopen gaat maar in feitelijk is het dus maar een heel dun laagje hout. Doordat fineer over het algemeen niet afgewerkt wordt met lak of met was hebben deze urnen echter wel een uniek uiterlijk die bijzonder goed in een modern interieur past.

Er worden voor het maken van houten urnen verschillende soorten hout gebruikt die allemaal geselecteerd worden op basis van bewerkbaarheid en de schoonheid die de het hout na het afwerken zal hebben. Hout is zoals gezegd een natuur product en dat betekend dat het niet weersbestendig is. U kunt een houten urn dan ook niet buiten plaatsen zonder dat deze na verloop van tijd haar kleur zal verliezen en zal vergaan. Over het algemeen is het zo dat ook de laag lak de urn niet voldoende zal beschermen tegen de weersinvloeden. U zult hier goed op moeten letten bij de aanschaf van een urn en vandaar dat bij de beschrijving van elke urn aangegeven of zij geschikt is voor het binnen of buiten plaatsen.