Huisaltaar

De aanschaf van een urn en het daarin bewaren van de as van een overleden dierbare is voor veel mensen een goede hulp bij de rouwverwerking. Het is in Nederland nog niet echt een bekend fenomeen maar er zijn ook andere mogelijkheden. Een huisaltaar biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer te doen dan alleen het bewaren van de as van een overleden dierbare.

Een huis altaar is een nog erg onbekend begrip in Nederland maar in andere landen zijn ze al veel meer ingeburgerd. Een huisaltaar wordt in andere landen dan ook voor veel andere zaken gebruikt dan alleen voor het hebben van een tastbare herinnering aan een verloren dierbare door middel van het bewaren van de as in een geschikte urn. De urnenwinkel wil het begrip van deze manier van het herdenken van diegenen die ons zijn ontvallen echter wel onder de aandacht brengen omdat dit meerdere doelen dient. U hebt namelijk de mogelijkheid om meer te doen dan alleen met een huisaltaar een urn uit te stallen. Een urn hoeft namelijk niet het enige te zijn dat u aan een overleden dierbare doet denken. Wat te denken van een nogal voor de hand liggende foto of misschien wel een haarlok of zelfs de favoriete persoonlijke eigendommen van de overledene. Dat is het mooie van het combineren van een huisaltaar en mini urn waarbij nog voldoende ruimte over blijft om meerdere objecten uit te stallen. Als u over dit nog steeds onbekende begrip na gaat denken en eens rond kijkt of er voorwerpen in de buurt zijn die u goede herinneringen aan uw overleden dierbare geven dan is het niet zo vreemd om een altaar in te richten. Zeker als u toch al van plan was om de as van uw dierbare in een urn te bewaren kunt u deze ook in een huisaltaar urn bewaren met daarbij nog een aantal andere objecten die u de herinneringen geven die u door het rouwproces heen helpen.

Voor de vormgeving van een huisaltaar is er geen vaste regel, in het assortiment van de urnenwinkel zult u een aantal uitvoeringen vinden die u kunt kiezen. De collectie van de urnenwinkel wordt van dag tot dag uitgebreid naarmate het bekender wordt om een huis altaar aan te schaffen en in te richten om u te helpen bij uw rouwproces. Toch zijn de verschillende uitvoeringen er op gericht om goed in uw interieur te passen. Er zijn ook een aantal uitvoeringen die juist erg op zullen vallen en het is maar net wat u van uw aankoop verwacht. Voor de meerderheid van de mensen is het echter van belang dat hun huisaltaar volledig bij de inrichting van hun huis past. Op die manier wordt uw persoonlijke aandenken een echt persoonlijk aandenken die voor anderen niet direct op zal vallen omdat het volledig in uw interieur past, maar waar u de kracht uit kunt putten op de momenten dat u dat zo hard nodig hebt.

In andere landen is het hebben van een huisaltaar de gewoonste zaak van de wereld. Het grote verschil is echter dat het vaak niet uitsluitend voor het herdenken van de doden wordt gebruikt. In veel landen heeft het kleine huisaltaar juist de functie van een eigen privé heiligdom. Soms zijn deze zeer simpel met alleen een kruis en soms een foto van de lokale beschermheilige, een kaarsje links en rechts en klaar. Andere heiligdommen zijn weer veel ingewikkelder en soms wordt zelfs een hele muur als heiligdom ingericht. In al deze gevallen echter heeft een dergelijk huisaltaar vooral een spirituele functie waar de eigenaar zijn of haar gebed tot de betreffende god richt. Daarnaast, maar dus niet hoofdzakelijk, wordt ook van het huisaltaar gebruik gemaakt om de doden te eren en te herinneren.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn het een enorm goed idee vinden om een spiritueel heiligdom in te gaan richten. Als u echter in de omstandigheid bent dat u een verloren dierbare wilt herdenken dan raden wij aan om voor dat doel met een huisaltaar en mini urn te gaan beginnen. Als u dit hebt dan kunt u uw eigen herdenkplek altijd verder inrichten met objecten die u de kracht geven om door de zware tijd te komen waar u door gaat. Of u hierbij voor het kleine huisaltaar gaat of u wilt de zaken wat groter aan pakken, het belangrijkste is dat u uw positieve herinneringen een plek geeft waarvan u weet dat u ze terug kunt vinden om ze nogmaals te ervaren als dat nodig is.