Keramische Urnen

Het vinden van de juiste urn hangt af van de eigenschappen van de urn. Bij deze eigenschappen hebt u het over de kleur, de vorm, de afmeting en de geschiktheid om buiten geplaatst te worden van de urn. U kunt urnen vinden die weinig variatie bieden op één of meerdere van deze gebieden. Keramische urnen bieden echter op al deze gebieden ruime mogelijkheden.

Dit is gelijk de kracht die keramische urnen u kunnen bieden, keramiek is een materiaal dat met de hand gevormd wordt en uiteindelijk van een glazuurlaag wordt voorzien. Voor het maken van de urnen wordt gebruik gemaakt van kleisoorten, omdat dit erg zacht en kneedbaar is kunnen er vrijwel alle vormen van gemaakt worden. Nadat de urn gemaakt is wordt deze in een oven gebakken zodat de urn hard wordt. Door dit proces is het mogelijk om een urn van keramiek te maken die relatief dunne wanden heeft waardoor veel ruimte ontstaat om te vullen met as. Nadat de urn gebakken is wordt de urn voorzien van een laag glazuur en wordt de keramische urn nogmaals gebakken waardoor het glazuur uit hard en de urn de bekende diepe glans krijgt. Door deze manier van werken zijn er zeer veel vormen mogelijk en zijn de mogelijkheden met betrekking tot de kleur bijna onbeperkt. Omdat de urnen handgemaakt zijn kan de keramische urnenwinkel bovendien een groot aantal verschillende maten in het assortiment hebben. Vandaar ook dat de urnenwinkel van sommige modellen meerdere maten in voorraad heeft. Doordat de urnen gebakken worden is een urn van keramiek zo hard als steen en zal er geen water door dringen. Hierdoor zijn veel keramische urnen ook geschikt om buiten geplaatst te worden en u kunt deze dus zonder problemen in de tuin neer zetten of in een columbarium (urnenmuur) bij een begraafplaats. Het enige onderhoud dat u zult hebben is de urn af en toe schoon vegen met een zachte doek.

Keramische urnen zijn gemaakt van een steenachtig materiaal dat gevormd wordt als het zacht is en dat door gebakken te worden uit hard. Er bestaan verschillende soorten klei die allemaal een ander soort keramische urn op zullen leveren. Uit de kneedbare massa zoals de meeste van ons klei kennen kunnen urnen gemaakt worden door middel van boetseren of door te draaien op een pottenbakkerswiel. Andere soorten klei zijn vloeibaar, door deze klei in een mal te gieten worden porseleinen urnen gemaakt. Als de urn een beetje uitgehard is wordt deze in de oven geplaatst om gebakken te worden, na de eerste keer bakken wordt het glazuur aangebracht. Porselein is dus een soort keramiek dus van daar dat deze onder de keramische urnen worden gerekend. Het grote verschil tussen porselein en de keramiek die een rodere kleur heeft is dat met porselein beperkingen heeft wat betreft de vormgeving. Een keramische urn van porselein moet immers gegoten worden en niet alle vormen zijn daar geschikt voor. U zult daarom ook vooral ronde vaas vormige urnen vinden en enkele porseleinen urn beelden.

Wat betreft de vormgeving van keramische urnen die van klei gemaakt zijn is vrijwel alles mogelijk. Deze urnen worden door kunstenaars in binnen en buitenland gemaakt en de enige beperking daarbij is de fantasie van de kunstenaar. U zult dan ook urnen aan treffen die de traditionele vaas vorm hebben en urnen die op elke andere urn lijken. Ook kunt u bij de keramische urnenwinkel terecht voor urnen die op beeldhouwwerken lijken en vaak hele mooi uitbeeldingen voorstellen. De fantasie van de kunstenaar heeft de vrije loop gekregen waardoor abstracte, moderne, kunstzinnige of klassieke urnen worden gemaakt. Uiteraard geeft dit voor u de mogelijkheid om exact uit te zoeken waar u naar op zoek bent zodat u de tastbare herinnering kunt creëren die u wenst te hebben. Het mooie aan het feit dat elke keramische urn met de hand is gemaakt is dat elke urn daarmee uniek is omdat geen twee urnen exact hetzelfde zijn. Dit is vooral goed te zien bij de urnen met een vaas vorm die een kleurrijke versiering hebben. Doordat voor het afwerken van deze urnen verschillende soorten glazuur op hetzelfde moment aangebracht en vermengd worden zullen er altijd verschillen tussen deze urnen zitten. Dit geeft zo’n keramische urn een eigen karakter en de urn is daarmee uniek zodat deze goed bij uw unieke herinneringen past. Uiteindelijk is het natuurlijk ook te doen om u een manier te bieden om uw unieke herinnering op een tastbare en waardige manier vorm te geven. Met keramische urnen kunt u uw herinneringen voor lange tijd een unieke tastbare vorm geven.