RVS Urnen

Het goede aan het zelf uitzoeken van een urn is dat u ook zelf kunt bepalen waar u de urn neer zet. U kunt de urn binnen neer zetten maar als u dat liever hebt dan kunt u de urn ook in de tuin neer zetten of in een columbarium (urnenmuur) op een begraafplaats. Natuurlijk moet u wel opletten dat de urn die u buiten gaat plaatsen daar ook geschikt voor is. Of een urn geschikt is om buiten neer te zetten staat bij de beschrijving van elke urn weergegeven. Als u voor RVS urnen kiest dan zijn deze bij uitstek geschikt om buiten geplaatst te worden.

RVS, ofwel roestvrijstalen urnen zijn gemaakt van een metaal dat zeer goed bestand is tegen weersinvloeden. Dit komt omdat dit metaal een legering is van staal, chroom en nikkel en de hoeveelheden van elke stof bepalen de eigenschappen van het metaal. Er zijn vele types roest vrij staal en voor de RVS urnen die u bij de urnenwinkel kunt vinden wordt het type 316 gebruikt. Dit type RVS urnen is zeer goed bestand tegen de weersinvloeden omdat aan de legering het metaal molybdeen is toegevoegd. Dit maakt het roest vrij staal wel wat duurder maar u hebt er ook veel minder onderhoud aan dan bij andere types roest vrij staal zoals 304 die na verloop van tijd wel tekenen van corrosie gaan vertonen. Als dit gebeurd moet u de urn poetsen met een poetsmiddel dat geschikt is uw RVS urn weer mooi te maken.

De metaalsoort waar RVS urnen van gemaakt zijn zal u ongetwijfeld wel kennen. Het wordt gebruikt in vele moderne toepassingen zoals design artikelen, keukengerei en meubelen. Een RVS urn zal dan ook er goed binnenshuis neergezet kunnen worden als u een modern interieur hebt. De kans is dan groot dat u al roest vrij staal in uw interieur toegepast hebt, denk hierbij aan tafel- en stoelpoten, deurkrukken, handvaten maar ook aan scharnieren. Vooral bij de design artikelen valt het roest vrij staal op door de strakke en rechte lijnen die deze artikelen hebben. Dit komt door de mogelijkheden die er zijn om dit metaal te bewerken en u zult dit ook bij de urnen van RVS tegen komen. Roest vast staal is een erg hard metaal en daardoor zijn er beperkingen aan het bewerken er van, zo is het materiaal wel te buigen maar daarbij moet er rekening mee gehouden worden dat hier veel kracht voor nodig is. Om een bus te maken wordt daarom gebruik gemaakt van een techniek die dieptrekken heet. RVS urnen worden dan als het ware uit een stuk plaat gestempeld door een grote pons. Deze techniek zal dus de beperking opleveren dat de urn geen hals kan hebben tenzij deze later aangelast wordt. Andere vormen van roestvrijstalen urnen worden gemaakt door het aan elkaar lassen van meerdere stukken RVS plaat. Hierin herkent u het vakmanschap van de kunstenaar die de urnen maakt door de onderdelen stuk voor stuk te buigen en in elkaar te lassen. Het is ook mogelijk om door middel van draaien bepaalde vormen te maken. Nadat een roestvrijstalen urn gemaakt is zal deze geslepen worden waardoor het typische uiterlijk van RVS ontstaat. Dit uiterlijk met de schuurlijnen geeft de mooie glans die u van RVS kent en die deze urnen zo bijzonder maken.
Wat betreft de vormgeving van een roestvrijstalen urn hebt u een ruime keuze. U zult bij de urnenwinkel vele urnen vinden die er uit zien als een hoge bus met een ronde, vierkant of driehoekige vorm en natuurlijk een deksel. Ook zult u RVS urnen aantreffen die meer kunstzinnige vormen hebben en urnen die de vorm van gewone urnen hebben. Erg mooi zijn ook de uitvoeringen waarbij roest vast staal gecombineerd is met hout. De toepassing van hout geeft een heel bijzondere dimensie aan het anders zo kille roest vrij staal. Deze urnen van RVS zijn door het gebruik van het hout echter niet geschikt om buiten neer te zetten maar zullen juist vanwege het hout binnen niet misstaan. Er zijn ook combinaties mogelijk met glas die vaak wel weer voor buiten geschikt zijn en eventuele andere combinaties kunnen op verzoek vervaardigd worden. Het RVS urnen assortiment van de urnenwinkel biedt u dus een ruime keuze aan hele mooie urnen die meestal geschikt zijn om buiten neer gezet te worden. Door de moderne maar toch sierlijke vormgeving en de toepassing van andere materialen hebt u de keuze uit unieke urnen die u een geheel persoonlijke tastbare herinnering kunnen bieden aan uw overleden dierbare.