Tuin Urnen

Een urn is een hele goede wijze om een tastbare herinnering te hebben aan een dierbare die u is ontvallen. Het bewaren van de as van een dierbare in een daarvoor geschikte urn kan een belangrijke bijdrage leveren bij de rouwverwerking die soms al moeilijk genoeg is. Het kan echter tot bezwaren leiden om een urn in huis te plaatsen die de as kan bevatten. In een dergelijk geval, of als u dat gewoon mooier vindt, kun u ook een urn in de tuin plaatsen. Natuurlijk zijn tuin urnen hier speciaal op berekend en daar moet u goed op letten als u een urn aan schaft.

Het speciale aan tuin urnen is dat deze urnen weersbestendig zijn in alle seizoenen. Er zijn natuurlijk wel meer urnen die wel tegen een beetje water kunnen maar dat zegt nog niet dat ze dat elk jaargetijde kunnen hebben. Sommige glazen urnen bijvoorbeeld zijn heel goed bestand tegen de elementen maar de meeste glazen urnen lopen vooral als het vriest heel veel kans om te breken. Een tuin urn loopt natuurlijk het meeste risico als het vriest en daar zal de urn op berekend moeten zijn. Urnen voor de tuin zullen dan ook vaak van een dikker materiaal gemaakt zijn. Het extra materiaal geeft de urn de nodige sterkte mee om de inwerking van vocht en de temperatuur verschillen te weerstaan. Een tuin urn kopen bij de urnenwinkel biedt u als voordeel dat bij de beschrijving van elke urn duidelijk staat aangegeven of de urn geschikt is om buiten geplaatst te worden. Als u de instructies voor het vullen van de urn goed volgt dan kan het bijna niet mis gaan.

Het is natuurlijk frustrerend als u denkt dat u de deksel goed dichtgelijmd hebt en er toch iets met de urn gebeurd. Tuin urnen onderscheiden zich niet alleen door een goed sluitend deksel, het meeste vocht komt door het materiaal zelf de urn binnen. Dit komt omdat veel materialen een beetje poreus zijn waardoor er vocht doorheen kan gaan. Voor het intrekken van vocht in urnen voor de tuin zijn twee oorzaken voor te noemen, ten eerste is de as zo droog dat het vocht, ook het vocht wat in het materiaal zit, aan trekt. Ten tweede zal als de urn in de zon warm wordt de lucht in de tuin urn uit zetten, deze lucht zal ergens naar toe moeten en kan door de kleinste kieren ontsnappen. Als het vervolgens avond wordt dan koelt de urn weer af, de lucht die overdag is ontsnapt zal dan weer naar binnen moeten. De moleculen van water zijn echter veel kleiner als die van lucht dus er zal al snel vochtige lucht in de urn gezogen worden. Hier komt nog bij dat de poriën van tuin urnen natuurlijk een klein beetje groter zijn als de urn warm is. Het gaat hier slechts over minieme hoeveelheden water maar naar verloop van tijd kan dit toch wel op lopen. Het gevaar voor tuin urnen als het vriest is dat het water, wat zich vaak in de poriën van het materiaal bevind, gaat uitzetten door de vrieskou met als gevolg dat de urn kan breken. Hierom is het dus heel erg belangrijk dat een tuin urn bestand is tegen de weersinvloeden.

De materialen die hiervoor toegepast worden zijn voornamelijk keramiek, het glazuur zorgt er voor dat keramische urnen absoluut waterdicht zijn en hele goede tuin urnen vormen. Ook de eerder genoemde glazen urnen zijn soms geschikt en natuurlijk zijn natuursteen urnen vanwege de hoge dichtheid van voorla de hardere steensoorten erg geschikt. Ook RVS urnen doen het zeer goed omdat RVS absoluut niet poreus is, RVS warmt echter wel snel op in de zon dus de sluiting moet goed verlijmd en gecontroleerd worden. Wat betreft de vormgeving waar u bij het tuin urn kopen uit kunt kiezen kunt u uw fantasie laten gaan. Dit hebben de kunstenaars die de urnen hebben ontworpen namelijk ook gedaan en u zult dan ook een enorme collectie verschillende modellen en ontwerpen aan treffen. Als u een traditionele urn minder fraai vindt dan kunt u bijvoorbeeld ook voor tuin urn beelden kiezen. De urn beelden die u in het assortiment van de urnenwinkel aan treft bieden u de mogelijkheid om een urn in de tuin te zetten zonder dat het wie dan ook op valt. Er is dus een keur aan verschillende urnen die van diverse materialen gemaakt zijn, die vormen hebben van normale urnen tot tuin urn beelden en die u altijd wel een urn op zullen leveren waarbij u het juiste gevoel hebt.